Oosterse Geneeskunde - Westerse Wetenschap



Leefstijl

Leefstijl, gezond eten en meer bewegen

Er is al zoveel gezegd over voeding en bewegen, ik weet het. Maar ik weet ook uit ervaring dat veranderen niet vanzelf gaat. Meer bewegen en gezond leven is een mindset, een leefstijl en vraagt discipline en doorzettingsvermogen. Voor jezelf kiezen, commitment naar jezelf en leven naar je eigen keuzes is goede zelfzorg. Het wordt een levensstijl die er (uiteindelijk) voor zorgt dat je beter voelt wat bij je past en waardoor je je beter gaat voelen. Geen quick fix maar een proces van bewustwording, van vallen en opstaan en opnieuw beginnen.

Je bent wat je eet


Onze manier van eten is erg veranderd. Veel is gericht op gemak, voorgesneden groenten en veel pakjes, potjes en zakjes. Afhaalmaaltijden op elke hoek en ook thuisbezorgd om het ons gemakkelijk te maken. Waar we eerder gerechten maakte die moesten stoven en sudderen moet het nu snel en binnen 20 minuten op tafel staan. Ons eten is vaak minder van kwaliteit en ongezonder, vaak vetter en minder voedzaam.

Ons gewicht is, mede daardoor de afgelopen decennia toegenomen. We zijn niet minder gaan eten maar wel anders. We eten veel meer bewerkt voedsel, wat minder van kwaliteit is en dus minder voedzaam. Daarnaast is ons werk veranderd.  Fysiek werk is vervangen door kantoor- en zittend werk. We verbranden dus niet meer zoveel.


Ook ons eetpatroon is veranderd. We diëten, intermitted vasten, kuren of eten de hele dag door. Maar ons spijsverteringsstelsel heeft ontzettend veel baat bij regelmaat. En ... een goed functionerend spijsverteringssysteem is bepalend voor hoe we ons voelen! Wist je dat, net zoals ons hoofd en/of lichaam soms rust nodig heeft, ons spijsverterings- stelsel dat ook nodig heeft? Na 20.00 uur s avonds eten is belastend voor ons systeem. Voeding verteren geeft energie maar vraagt ook energie, zeker bij bepaalde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld vlees.



Voeding
Leefstijl voeding bewegen
Leefstijl voeding bewegen

Voeding is je eerste medicijn


De oude Chinezen leefde in harmonie met de natuur en de seizoenen. Ze aten de groenten en fruit die groeide in het seizoen. Bv aardbeien die het hele jaar verkrijgbaar zijn klopt niet met de wetten van de natuur. Ook aten de chinezen veel vaker warm eten, ze ontbijten warm, lunchen warm en ook avond eten is warm. Bakjes gewokte groenten zijn/ waren veelal te koop op elke hoek van de straat. Waarom doen die Chinezen dat? Warm eten is minder belastend voor ons spijsverteringsstelsel, we hoeven namelijk het eten niet meer te verwarmen tot 37 graden in ons lijf. Daarbij zitten groenten boordevol met vezels en bouwstoffen en weinig koolhydraten en vetten.


De Milt is hèt orgaan in de Chinese geneeskunde wat essentieel is voor onze spijsvertering. Is de milt sterk en krachtig dan functioneert het goed, en zorgt het dat ons verteringsproces en verbranding goed verloopt. Is de milt verzwakt (door te vaak diëten, verkeerde voeding, teveel stress) dan raakt de milt uitgeput met als gevolg damp vorming. Of westers gezegd: we worden zwaarder, hebben overgewicht, voelen ons vermoeider.

Pak de regie op hoe je je voelt weer terug

Een behandeling bij Lijfspraak gaat je meer balans geven. Het leert je dat "je beter voelen" betekent dat je gaat samenwerken; met mij als therapeut maar vooral jij met jezelf.  Gezond voelen is vaak de discipline op brengen om het juiste te doen en het mindere te laten. Het is kiezen voor jezelf. Minder klachten en meer balans ervaren bestaat uit 1/3 behandeling bij Lijfspraak, 1/3  uit voeding en leefstijl, en 1/3 constitutie. Dat betekent dat je het dus voor 2/3 in eigen hand hebt.


Wat is dan een goed moment?

Ik zeg; elke dag is een goed moment. Hoe langer je wacht hoe langer het duurt voordat je op de goede weg zit.  Er zijn vele manieren waarop mensen goed functioneren, het is de kunst om jouw manier te vinden. Ik kijk samen met jou naar voeding & leefstijl en zoek naar een basis waaruit jij kan beginnen met je nieuwe levens-stijl en weer grip krijgt op je leef- en eet patroon. 

Share by: